sobota, 24 września 2016

Koktajl bananowo-orzechowy z kakao



Zakładamy, że chodzi Tobie o zdrowy i pyszny podwieczorek, który zniknie zanim przypomnisz sobie na czym ostatnio byłaś w kinie. Chwyć więc banana, przypomnij sobie gdzie umiejscowiłaś masło orzechowe, otwórz słoik z kakao, a z lodówki wyjmij mleko roślinne. Albo zwykłe.  Ale wtedy schyl się jeszcze do szafki po miód. Ot, łyżeczka wystarczy.

Zaczynamy. Wyjdą 2 porcje.
Wrzucamy do blendera kielichowego:

1 szkl mleka roślinnego
1 banan (im dojrzalszy tym lepiej, bo słodszy)
1 łyżka gorzkiego kakao (Puchatki i inne gagatki to nie kakao!)
3 łyżki masła orzechowego (takie z kawałkami orzechów też jest ok; migdałowe, nerkowcowe też są extra. Nutella to nie masło orzechowe!)
cynamon opcjonalnie

Miksujemy, aż będzie gładkie. Blender ręczny również da sobie radę. Gotowe?
To teraz przelewasz do szklanek, rozdajesz dzieciakom i patrzysz z przyjemnością jak znika. I koniecznie zatkaj uszy, bo będą bardzo głośno krzyczały "jeszcze!".





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz