niedziela, 2 października 2016

Leniwe bezglutenowe


Leniwe to u nas hit. Dzieciaki je uwielbiają. Uwielbiają je też formować. Przepis z Kwestii Smaku jest na leniwe bezglutenowe, możecie je więc serwować nawet dzieciakom na diecie bezglutenowej.
Dosyć gadania, zabieramy się do ugniatania:)

Weź:

400g twarogu
1 jajko
szczyptę soli
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki kukurydzkanej
3 czubate łyżki mąki ryżowej

Twaróg zblenduj z jajkiem na gładką masę, dodaj wszystkie mąki i ugniataj, aż ze składników uformuje się gładka kula.
Teraz możesz formować chudsze lub grubsze wałeczki i kroić na 1-2cm kawałki albo lepić małe kulki czy kulkopodobne twory.
Wrzuć do wrzątku i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj 2-3 min.
Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na talerz. Możesz je podawać do wszystkiego lub tak jak u nas - na podwieczorek z syropem klonowym albo jogurtem naturalnym. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz